Szerintem az, hogy egyre több a lehetőség és egyre jobban felaprózódnak olyan egységek, amiket előző, kinda kisebb/egyszerűbb formájukban szoktunk meg.

Arról lenne itten szó, hogy pl. foglalkozások. Társas szocializálódásunk kezdeti szakaszaiban (ovi, áltsuli) nagyjából ugyanazok a sémák álltak előttünk, mint 10-15 évvel korábban; apa mosdik, anya főz, az olvasókönyben Fiathatszáz, lehetsz OOOOOrvos majd, ügyvéd, tanár, vagy mehetsz mérnöknek, de van még ápolónő, könyvelő (kéremszépen, jelentkezzen már valaki, aki gyermekként könyvelő akart lenni...!), és szép a szakmunkások élete is, fiam. "Nem nekem tanulsz, magadnak tanulsz" - de kinek a kedvéért kellett belépni az örsbe?

Idő sem volt arra, hogy ezt felfogjuk, mikor is nem kellett többé iskolaköpeny, megérkezett a Margaréta katalógus, sorra nyíltak a butikok és a Kindertojással ránk zúdult a jólét. Egyre több új magazin, hetilap az újságosstandokon, diszkont áruházakban instant gyorskaják és nyugati élelmiszerek soha nem látott tömege. Az iskolatej-kifli kombót felülírta az olasz pékséges pudingos papucs és a Ribena dobozos izéízű lötty gasztroperverz egyesülése.

Az addig egyenesnek hitt út a "szakma" felé egyszercsak elkezdett hajtűkanyarokat venni, szerteágazni. Újabbnál újabb szakok, képzések, átnevezett régi-új cégek, nincs többé gyakorlókert. A gimnáziumok tele végzősökkel, akik már nem biztosak abban, hogy a sokat hallott út a diplomához olyan egyszerű lenne és amúgy is, lubickolnak a "mennyi mindent lehet itt csinálni/venni már" érzésben - akkor tanuljunk olyat, ami érdekes, mert megtehetem.

Persze, hogy megteheted. A kreditrendszert PONT Neked találták ki! Baromi egyszerű és rugalmas az egész, csupán annyi dolgod van, hogy ismerd a rendszert. Amit most vezettünk be, amúgy. Ja és amit még mi sem ismerünk teljesen, de majd útközben alakítunk rajta ;)

Útközben?! Hová is?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proxima.blog.hu/api/trackback/id/tr622716740

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy fontos írás 2011.03.09. 21:14:57

MelloYello, a Proxima blog úrnője remek posztot írt. Ízelítőül: Hogy mi a gond a nyolcvanasokkal? Szerintem az, hogy egyre több a lehetőség és egyre jobban felaprózódnak olyan egységek, amiket előző, kinda kisebb/egyszerűbb formájukban szoktunk ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2011.03.09. 12:46:51

Hozzátenném a magamét. Persze teljesen egyetértek a fenti gondolatokkal...de szerintem a kilencvenesek és kétezresek helyzete sem lesz könnyű huszonX évesen.

Persze ebben a kurvaországban már senkinek sem könnyű :S

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.03.09. 21:00:41

Me only ebony princez, and what about us, straight from those lovely seventies... The same shit.

A legfontosabb írás, amit kétezer-tizenegyben olvastam.

MelloYello · http://proxima.blog.hu/ 2011.03.09. 22:11:33

@áldottgyermek: azért nem látom az ő helyzetüket hasonlónak, mert ők már beleszülettek a fogyasztásba (consumer society), mi meg annyira nem igazán.

...és szerintem PONT ezért tűnhetünk tétovának, nem elég céltudatosnak, lustának, motiválatlannak. Életünk első szakaszában ugyanaz az értékrend volt példaként elénk állítva, ami a hatvanas-hetvenes születésűek előtt, majd ezt hirtelen felváltotta egy olyan világkép, amit részben nem tudtunk, aztán tovább egyedfejlődve pedig nem is akartunk a magunkénak tudni.
Felülről nézzük, bele is láthatunk, de veszett fejsze nyele...

MelloYello · http://proxima.blog.hu/ 2011.03.09. 22:19:20

@immortalis: me only bunny, you guys straight from the StarWars-era have more or less the same problem - except for the sole fact that you are OLDER, thus have had a somewhat more grown-up insight on the whole moral/economical/social shift.

That being so, it might have been slightly easier to adapt and to find your "old" way in the "new" world.
That's what I guess...

és tisztára meg vagyok hatva, mert ezt a postot be sem fejeztem igazándiból.
Úgy gondoltam, hogy a kommentekkel, azaz az olvasók véleményével sokkal jobban ki fog teljesedni, mintha csak az én gondolatmenetem futna végig :)

Bring it on!

vaffanculo 2011.03.30. 22:56:59

Télleg az egyik legfontosabb írás idén. And wtf is with us ancient 50s:)?

MelloYello · http://proxima.blog.hu/ 2011.04.07. 21:41:28

@vaffanculo: köszönöm, nagyon köszönöm :)

So what the heck with them '50s born people? Honestly, YOU gave us principles, examples and guidelines to live by. Your wisdom and experience is the way to follow!

MelloYello · http://proxima.blog.hu/ 2011.04.07. 21:42:49

@nyuszisz: dejó, igazán nagyon jól esik ez tőled, nekem :)

és főleg nagyon örülök annak, hogy látogató voltál/vagy (?) :))

nyuszisz 2011.04.08. 21:45:35

@MelloYello: Örülök :) Mint átlag nyolcvanas átérzem ezeket a problémákat, de hát a mai gyerekeknek se könnyű állítólag :)))
süti beállítások módosítása