Szóval nekem nincsen tv-készülékem, ezért mindig meg tudok lepődni, hogy miféle fantazmagóriákkal, meg tévésókkal próbálják szórakoztatni az emberszabásúakat a műsorszervezők.

A minap szomszédolás közben az interaktív felvilágosítás kortárs módja késztetett szemöldököm felvonására, képernyő felé fordulásra, felháborodásra, poszt írására. A műsor neve - The Sex Education Show - a lényeget foglalja össze; felmérések eredményével, orvosi szemszögből való megközelítéssel, az országban turnézva, jóóóóóó a-la-po-san képekkel és videókkal dokumentálva, mindenféle/bármi féle kérdésekre kamerák előtt válaszolva világosítják fel a tizenéveseket. Deszép, dejó, csupán egy dolog bántja az anno lényegesen szolidabb módon felvilágosított elmémet; miért, de komolyan, miért tűnik nekem úgy, hogy kb. biztatják a tiniket arra, hogy szexeljenek?

Én nem mondhatom, hogy tizenévesen eszembe sem jutott a szex, vagy hogy elzárkóztam a másik nem bibliai értelemben vett megismerésétől; de az nem fér a fejembe, hogy miért főműsoridőben megy ez a Channel 4-on, vagy hogy például a szexuális szokásokról készített felmérés eredményeit miért is kell pontról-pontra kielemezni és feltárni a tizenévesek előtt?

Húzzák rám a "prűd" jelzőt, én akkor is kitartok amellett, hogy egy gyerek/tini meg fogja találni a módját annak, hogy rájöjjön a méhecskés blabla mögötti realitásra. Ha jól emlékszem, az osztálytársaimmal már alsóban kibogoztuk a "Hogyan készül a gyerök" c. csomót - relatíve összeraktuk, amink volt :D, azaz mindenkinek volt egy kisebb darabja az információ kirakós játékából, amiket megvizsgáltunk, majd összeraktuk a képet.

Nemcsak a saját, de a barátnők szüleinek könyvespolcán is akadtak könyvek (Az Illatos Kert, Káma-Szútra, Szexualitás és Párkapcsolat a Felnőttkorban - ezt találtam én otthon), amiket évről-évre sutyiban fellapoztunk, rötyögve, majd később a képeket nézvén kielemezve. A VHS-korszaknak hála azok a gyerökök is felvilágosítódtak, akiknek ugyan ilyesmi könyv nem figyelt a polcon, na de ők bizony rábukkantak a szülők ruhásszekrényének mélyére csúsztatott, cím nélküli NDK dugófilmek kazettáira. Azt biztosra tudom, hogy mire az osztályfőnöki órán eljutottunk a felvilágosító órához, addigra már képben voltunk. Annyira, hogy a direkt erre az alkalomra kivezényelt egészségügyi dolgozó is meglepődött a rengeteg gyakorlatias kérdésen, amiket feltettünk neki (miután félbeszakítottuk a "most fellebbentem a fátylat a szemetekről, fiatalok" c. nagymonológját).

Érdekes, hogy a szüleim azonnal tudták, hogy nincs szükség a nagy beszélgetésre és én is tudtam, hogy mik azok a kérdések, amikkel fordulhatok hozzájuk és miket kell megtartanom a pár évvel idősebb unokatesómnak...

A nagy kérdés - Te hogyan lettél felvilágosult?

A bejegyzés trackback címe:

https://proxima.blog.hu/api/trackback/id/tr263111500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

áldottgyermek · http://aldottgyermek.blog.hu 2011.07.31. 12:29:03

A nagy kérdés - Te hogyan lettél felvilágosult?

Emlékszem én is a az alábeszélős német pornóra - egy férfi hang elejétől a végéig minden szinkronra :D
Anyukámék a legfelső polcon tárolták a ruhák közt, egy olyan szekrényben aminek a közepén ilyen bárszekrény rész volt. Mivel még nem voltam ilyen magas, felléptem rá és ahogy le akartam venni magamra borítottam az egész kibaszott szekrényt:-) A nyomokat eltüntettem, bár ami eltört azzal nem tudtam mit kezdeni. Volt anyunak egy vastag katalógusa OTTO aszem, ami tiszta vörös bor lett, így hát fogtam és a kibasztam.
Na a gond ez volt nem a kedves kis történetem, mert ebben a katalógusban tartott 40.000 Forintját is kidobtam, ami 94-ben még elég sokat ért :D Szerencsére mire elvitték volna a kukások, kiderült minden :D
Ez után ők már alacsonyabb polcokon tárolták az ilyen VHS kazikat, hogy a gyerek is elérje :-)

de am. igen, mire a kazettát néztem már konkrét elképzeléseim voltak a töredék infókból szintén, mint magának.
süti beállítások módosítása