...azt mondják legalábbis a divatban. Van ebben valami számomra is, de nem a divat terén. Lehet, hogy paranoid vagyok, vagy talán az idegen levegő teszi, de egyre nagyobb a nyugtalanság bennem. Pár napja olvastam egy interjút egy politológussal, amiben azt vallja az interjúvolt, hogy szerinte a technikai fejlődésnek köszönhetően egy jó 20 év múlva a világ keresőképes lakosságának szinte 80%-a munkanélküli lesz. Bravó. Emellé beugrott az Animatrix egyik jelente is, amely szépen ki is egészítheti ezt a teóriát...

A hirtelen fejlődésen elagyalva eszembe jutott, hogy mikor kicsik voltunk és a szülők mesélték, hogy az ő gyerekkorukban nem volt minden háztartásban tv, az teljesen úgymond hihető volt, azaz nem lódult meg az ő korszakukhoz képest nálunk sem a technológiai, sem az életszínvonal szemszögéből nézve a fejlődés annyira, hogy szinte szakadékot hozzon létre a generációk közt. Aztán belegondoltam, hogy majd mi a gyerekeinknek azt fogjuk mesélni, hogy a telefon eleinte helyhez/lakáshoz kötött volt és nem is volt mindenkinek, hogy nem volt internet és gépiesített háztartás, hogy szabadidőnkben kint játszottunk és nem festettük a képünket tizenévesen...és már kb. látom, hogy ez nekik alighanem hihetetlen lesz.

A címben írt '90-es évekkel való kapcsolat pedig úgy jön ide, hogy akkoriban az amerikai hullámok olyan zenei vonalakat hoztak, amiknél fő téma volt az erőszakosság, a kemény drogok használatának általánossá válása, a rossz értelemben vett fogyasztói társadalom gusztustalan és értelmetlen harácsolása, az ostobaság előretörése és a kilátástalan (azaz olyan negatív, hogy szinte kikerülhetetlen) jövőkép. Erről szólt - szerintem - a hiphop, a rap és a grunge, A Dangerous minds, meg a Kölykök, stb. Iszonyatosan ijesztő volt nekem akkor és távoli is-de a zeneiségét a mai napig imádom.

 

 

 

 

Most ezeknek a jóslatoknak a zöme beigazolódni látszik. Terjed az erőszak és az agresszív magatartás már a gyerekeknél is fő alternatíva a problémamegoldásra, ezzel párhuzamosan az általános butulás/butítás és a szellemi igénytelenség is befigyel. A "class A" drogokat meg úgy tolják, mintha muszáj lenne - egyébiránt sosem fogom megérteni, hogy a nyilvánvaló, súlyos kockázat és veszélyek ellenére hogy tudja egy ember elhinni, hogy majd ő nem lesz függő/nem károsodik tőle/nem hal bele?!

Philip K. Dick sejtette. Szinte tudta, hogy ez lesz. A '70-es évek elején írott műve, amit a '90-es évekbe helyezett, szinte száz százalékosan beigazolódni látszik.

lehet, hogy nem vagyok paranoid, de para, az van.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://proxima.blog.hu/api/trackback/id/tr281630004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.12.31. 13:11:34

"Brand new world..." :) Ne legyünk pesszimisták, biztos szép jövő vár ránk, s gyermekeinkre, unokáinkra, meg a köbükikre is... :) Legyen nagyon boldog új évetek!

Peace, me only ebony princess... :)

MelloYello · http://proxima.blog.hu/ 2009.12.31. 18:10:54

Neked is happiestest new year, me only!

(missya)
süti beállítások módosítása